ETC gedroomde afsluiter van een zalig zomerseizoen

05.10.2024 - Het zomerseizoen is geëindigd met een knaller van formaat! De super geslaagde ETC zaterdag was de perfecte afsluiter van een onvergetelijk zomerseizoen met tal van hoogtepunten. Na een spannend atletiekdagje viel de hoofdprijs in handen van de thuisclub ESAK, maar cadeau hebben we het niet gekregen!

De European Team Challenge, ooit gestart in 1997 als Benego en Benedugo, (zie ons Historiek-rubriekje) geldt al decennia lang als de officieuze afsluiter van het zomerseizoen. Het unieke concept met clubteams uit verschillende landen en alle categorieën (van kangoeroe tem. master) die aan bod komen, staat altijd garant voor een dagje dikke atletiekfun. Sommige oudere atleten keerden zelfs nog eens terug uit atletiekpensioen om erbij te zijn. De voorbereidingen – in een drukke week met ook nog de scholenveldoop – verliepen vlotjes.

Na een mooie openingsceremonie met de volksliederen van de verschillende landen en een mooi eerbetoon aan de aanwezige juryleden, bij de start van de week van de official konden we van start gaan.

Dankzij het indrukwekkende en lekkere ontbijtbuffet had iedereen meteen de broodnodige energie voor de lange dag. En een lange dag zou het worden… Door een buspanne arriveerden onze Duitse vrienden wat later. Helaas liep de vertraging op het uurschema in de loop van de dag verder op. Maar dat kon de sfeer niet drukken. Dat we konden genieten van een lekker najaarszonnetje hielp natuurlijk ook. De gigahoeveelheid pasta die we hadden voorzien, bleek geen overbodige luxe. De porties gingen zeer vlotjes binnen bij atleten en supporters. Tijdens de middagpauze draaide de pastakraam op volle toren. Mede door het mooie, atletiekvriendelijke weertje (weinig wind ook) en de felle aanmoedigen van supporters sneuvelde er nog menig PR. De inzet van ALLE ESAK-atleten bleek absoluut nodig! Met een paar atleten minder hadden we het niet gered, want de buitenlandse delegaties gaven stevig weerwerk. De top drie eindigde op een spreekwoordelijke zakdoek. Finaal was het de thuisclub die toen het al flink donker werd, op het hoogste podiumtrapje stond. Na de ceremonie spraken de ESAK’ers nog hun laatste energierestje aan voor de traditionele afsluitende estafette. Een mooie symbolische eindnoot. Want het draait bij de ETC één en al om samenwerking. Tussen de verschillende clubs, kernen en ook tussen atleten (jong en oud) en trainers en vrijwilligers. De andere teams waren dan al op weg naar huis, want zij hadden nog een lange rit voor de boeg. De statistiekjes van de meeting mogen er best wezen. Met een kleine 300 atleten die een meerkamp tot een goed einde brachten, is er ferm gepresteerd. Bovendien traden veel atleten eens uit hun comfortzone en ontdekten ze al dan niet of ze aanleg hebben voor een specifieke discipline. Ondanks het feit dat de meeting was uitgelopen, en het ook flink afkoelde toen de zon weg was, bleven er nog tientallen helpende handen achter om te helpen met de afbraak. Waarvoor dank! In een mum van tijd geraakte het Hemelrijkpark opgeruimd. Als de ETC achter de rug is, zit het zomerseizoen er echt wel definitief op. Eventjes nagenieten (en uitrusten) mag nu wel. Over enkele weken kunnen we stilaan weer de veldloopspikes bovenhalen. Volgend jaar vindt de ETC opnieuw plaats in Luxemburg bij onze vrienden van CAS Schiflange.  We zullen onze titel daar waardig gaan verdedigen.

Vergeet de uitgebreide fotoreportage niet te bekijken in ons fotoalbum.


ETC gedroomde afsluiter van een zalig zomerseizoen