De geschiedenis van ESAK
Onder de naam ATLES werd de Essense atletiekclub boven het doopvont gehouden door de initiatiefnemers Rik en Marcel.
Het gemeentelijk sportpark "Hemelrijk" werd geopend. ATLES werd lid van de Vlaamse Atletiek Liga. Vanaf toen kon men deelnemen aan officiële wedstrijden. Een eerste eigen organisatie, een stratenloop, trok 203 deelnemers over 4 wedstrijden.
De jeugd nam voor het eerst deel aan de "krakcompetitie" en er werd voor het eerst een scholenveldloop georganiseerd.
Door administratieve aanpassingen binnen de VAL werd een naamsverandering doorgevoerd; ATLES werd ESAK.
De goede start van de eerste jaren begon stilaan af te brokkelen.
Er werd een nieuwe start genomen en volledig van nul begonnen.
Er werd met AC Kapellen onderhandeld over een fusie. Lisette, Kris, Els, Annemie en Jan Adams zaten mee aan de onderhandelingstafel.
De fusie met kapellen was een feit. De groene T-shirts werden ingeleverd voor het KAPE tenue.
De eerste Esak quiz werd georganiseerd.
Er werd terug georganiseerd in Essen. Voor het eerst stond de 10 mijl en de scholenveldloop op de agenda.
Er werd terug volop gedroomd van een eigen club in Essen.
Een droom wordt werkelijkheid. ESAK werd opnieuw op zelfstandige basis lid van de VAL. Op 2 mei werd dit gevierd met een receptie in het parochiecentrum Essen-Heikant.
ESAK maakt meteen naam bij de VAL. Via een interpellatie op de algemene vergadering van de Vlaamse Atletiek Liga (VAL) werd afgedwongen dat weldra ook de dames het polsstokspringen, hamerslingeren en steeple konden betwisten.
Het jaar dat er voor het eerste een clubkampioenschap plaats vond met aansluitend de jaarlijkse Barbecue. Het clubkampioenschap is door de jaren heen al vervangen door triatlons, alternatieve wedstrijden en ludieke trainingen.
Tijdens het eerste weekend van oktober kregen we de atletiekclub uit het Nederlandse Zundert op bezoek. Zij namen samen met ons deel aan de finale van het toenmalige Krakcriterium en daarna werd er een leuke ontspanningsavond georganiseerd.
ESAK bracht een tegenbezoek aan onze Nederlandse collega's in Zundert. Hier werden de eerste contacten gelegd voor de latere BENEGO-cup.
De eerste BENEGO-cup werd een feit. Deze wedstrijd werd ingericht in Essen met volgende clubs: ESAK, KAPE en ACBR voor België en Zundert en Reusel voor Nederland.
Voor het eerst stonden Esakkers op het podium van een Belgisch kampioenschap. 4 Benjamins meisjes, Ariane Geussens, Marlies 't Hart, Evy Hens, en Britt Vanthillo werden derde op het Belgische kampioenschap veldlopen op de 4 x 600 meter in Oostende.
De veldoop der Noorderkempen zag zijn eerste levenslicht. Op en rond het domein van het college Eucharistisch Hart te Essen werd een mooie omloop uitgedokterd. 2000 was ook het jaar dat we voor het eerst een shirt sponsor kregen met name HEGA, de zaak van de familie Hens. Hierdoor kregen alle Esakers hun ondertussen heel bekende knalgroene outfit.
Het sintelcriterium werd voor het eerst georganiseerd. De bedoeling was een aantal clubs aan de start te krijgen die ook nog steeds over een sintelpiste beschikte en net zoals wij niet konden beschikken over een kunststofpiste.
De BENEGO-cup had voor de 2e maal plaats te Essen. We konden fier zijn op een prachtige organisatie met 1376 prestaties. Dit jaar werd de verspringbak in eigen beheer vernieuwd.
Voor het eerst hadden we een individuele Belgische kampioen. Bart Van Lerberghe was de beste op de 400 meter bij de masters.
De eerste 25 jaar zijn achter de rug. Het hele jaar staat in het teken van het 25 jarig bestaan van ESAK. Een heuse stage-week naar het Duitse Paderborn, een prachtige jubileumreceptie en een heuse wandelzoektocht waren enkele extra organisaties in dit feestjaar.Onze 2e shirt-sponsor is een feit. Zakenkantoor Heikant van Kris Verheyden prijkt vanaf nu naast HEGA op de outfit.
Britt Vanthillo wint goud en wordt zo de eerste Belgische kampioene veldlopen voor Esak.
Een tweede stage naar Paderborn.
Het eerste stukje kunststof verschijnt in het sportpark. De verspringstand wordt in kunststof aangelegd.
Eindelijk! ESAK sleept na drie jaar het organisatierecht voor de provinciale kampioenschappen veldlopen in de wacht. Het Esakertje (ons tweemaandelijks boekje) wordt vervangen door een wekelijkse nieuwsbrief die via e-mail verstuurd wordt.
850 jaar Essen. Esak doet mee in de stoet ter gelegenheid van deze verjaardag. In de stoet beelden wij het jaar 1959 uit. Bij de masters behaald Els Van Hooydonck verschillende Belgische tittels. Zij wordt Belgisch kampioene veldlopen bij de Masters en behaald dezelfde tittel op de 10.000 meter.
In december zette Esak heel Essen aan het lopen. Met de actie “Essen runs for life” steunden we Music For Life. Nadien liepen heel wat Essakers naar het Glazen Huis in Antwerpen om de cheque te overhandigen.
Esak organiseert voor de eerste keer Start To Run. Er namen ontzettend veel mensen deel.
Na jarenlang onderhandelen, is het eindelijk een feit: Essen krijgt een kunststofpiste! De werken namen zo’n 4 maanden in beslag. Bij “Fotoalbum” kan u de werken op de voet volgen. We opende de vernieuwde piste feestelijk met een enorme vijfdaagse: op woensdag organiseerden de 25ste scholenveldloop. De kinderen van de Essense scholen mochten de piste feestelijk inlopen. Elke school maakte een mooie vlag. Op donderdag stond er een officiële receptie op het programma met het gemeentebestuur en anderen belangrijke genodigden. Ook werd er een aflossing gelopen tussen verschillende gemeentebesturen, die werd gewonnen door Kalmthout. Op vrijdag gooide we de benen los tijdens Sensation Green, een Esak-fuif. Zaterdag werd de finale gelopen van het AAS-criterium. Aansluitend organiseerden we een barbecue voor onze eigen leden. De vijfdaagse sloten we af met de snoepzakkenmeeting.
De 10 Mijl van Essen was toen aan een nieuw kleedje. Daarom werd de datum en locatie gewijzigd. We besloten de 10 mijl te organiseren op paaszaterdag. Horendonk werd verlaten, er werd verhuisd naar de wijk Statie. De vernieuwe wedstrijd was een enorm succes.
Essen organiseert samen met het gemeentebestuur voor de eerste maal een Essen Village trail. Een Urban trail waarop lopers doorheen verschillende Essens gebouwen mogen lopen. Er werd een parkoers uitgebouwd van 6 Km en een van 12 Km waarbij in deze laatste door meer dan 25 gebouwen gelopen werd.
De 30e editie van de scholenveldloop was een feit. Een heuse feesteditie met een enorm groot springkasteel als beloning voor de kinderen.
Organisatie van een 24 uur estafetteloop ten voordelen van Essen for Life.
Organisatie van het PK veldlopen aan het college Eucharistisch Hart te Essen.
De kern van JAKS Stabroek sluit zich aan bij ESAK.
De kern SAC Schilde sluiten zich aan bij ESAK.
De pupillen en miniemen van ESAK worden zesde in de finale van de Beker van Vlaanderen. Voor het eerst neemt ESAK deel aan de Beker van Vlaanderen voor masters (in Oostende).
ESAK bestaat 45 jaar en organiseert in mei een Beker van Vlaanderen voor alle categorieën in Landelijke 3.
Onze club