Het nut van stabilisatieoefeningen
‘Stabilisatieoefeningen‘ of ‘houdingsoefeningen‘ zijn reeds enige tijd een begrip in de sport. Het belang ervan kan intussen niet meer worden onderschat! Training richt zich op de ontwikkeling van de specifieke spiergroepen van de beoefende sport. Dat impliceert een nogal eenzijdige ontwikkeling van onze spieren in het algemeen. Vroeger deed men wat extra buikspieroefeningen en daar bleef het meestal bij. Gaandeweg werd het gamma uitgebreid en kwam het ganse lichaam aan bod. Rompstabilisatie oefeningen (met fitness bal) voorkomen lage-rug klachten Een sterke rug en bekken betekenen een verhoogd rendement van onze beenspieren.
Daarom : door stabilisatie oefeningen kunnen we een halt toeroepen aan vele ongemakken en blessures. Aandacht van kop tot teen, van schouders over rug, buik, bekken, boven- en onderbenen, knieën, enkels en voeten! Het is niet evident om daar veel aandacht aan te geven (we hebben zo weinig tijd) op momenten dat we geen klachten hebben. Maar je kan beter voorkomen dan genezen en echte sporters haten het om noodgedwongen aan de kant te moeten blijven.
De opleidingsmethode voor ontwikkeling en onderhoud van coördinatie en stabilisatie , nl. ‘PILATES‘ is redelijk ingeburgerd. Conclusie: stabilisatieoefeningen zijn heel nuttig en beschikbaar via allerlei kanalen. Laat ons, atleten en trainers, hieraan de nodige aandacht geven.
Stabilisatieoefeningen komen tijdens de trainingen regelmatig aan bod, maar je kan thuis op rustige momenten (en zelfs voor de televisie) nog meer stabilisatieoefeningen doen. Je kan steeds bij de trainers terecht die je verschillende stabilisatieoefeningen voor de verschillende lichaamsdelen kunnen meegeven en je nog veel meer kunnen vertellen over het nut van deze oefeningen.
stretch-oefeningen.pdf
stretch-oefeningen.pdf (153KB) |
Recreatie